previous arrow
next arrow
Slider

Tratamentele endodontice vă pot salva dintele, menținând în același timp senzația naturală de mestecat. Pe lângă cunoștințe medicale, rigurozitate profesională, pricere și meticulozitate, realizarea unor tratamente endodontice presupune aparatură și materiale performante. În clinica Dentimplant Platinum Aesthetics, tratamentele endodontice sunt realizate exclusiv cu ajutorul microscopului endodontic de către medici specialiști și cu experiență.

Informații utile

Cuvântul endodonție provine din alăturarea a 2 cuvinte grecesti : endon — în interior și odontos — dinte.

Endodonția este specialitatea stomatologică care se ocupă cu studiul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare și a parodonțiului apical .

Așadar, fiind ramura stomatologiei care se ocupă de profilaxia, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare și al complicațiilor acestora în țesutul situat sub dinte — parodonțiul apical, endodonția reprezintă unul dintre cele mai importante servicii pe care vi le poate pune la dispoziție o clinică specializată.

Ce este acela un tratament endodontic?(Tratament de canal)

Pentru a înțelege mai bine ce este acela un tratament endodontic și la ce folosește este necesar să știți câte ceva despre anatomia unui dinte. Dintele sănatos este compus din mai multe straturi.

Dinții sunt alcătuiți dinspre exterior spre interior din țesuturi dure protectoare, smalț (la nivelul coroanei) sau cement (la nivelul radacinii). Smalțul este susținut la interior de un strat numit dentina, ce are în centru un țesut moale numit pulpă dentară, denumită impropiu și nerv dentar.

Pulpa dentară conține vase de sânge, nervi, și țesut conjunctiv ce sunt responsabile de formarea dintelui în cursul erupției lui pe arcadă. Pulpa dintelui primește toate substanțele necesare unei dezvoltări normale prin vasele de sânge ce intra în dinte pe la vârful rădăcinii. După ce dintele și-a încheiat formarea, și țesutul pulpar și-a încheiat rolul.

Asta înseamnă că la nevoie putem să scoatem pulpa (nervul) unui dinte fără ca el să fie afectat in vreun fel. Această manoperă terapeutică poartă numele de tratament endodontic (tratament de canal).

Cand se apeleaza la tratamentul endodontic ?

Tratamentul endodontic reprezintă manopera stomatologică ce constă în îndepartarea totală a pulpei dentare și umplerea camerei pulpare goale cu un material biocompatibil izolant. Tratamentul endodontic este recomandat atunci când pulpa dentară este inflamată și/sau infectată sau necrozată.

În asemenea situații, tratamentul de canal este necesar pentru a salva dintele și a preveni complicațiile ce ar putea apărea în țesuturile situate sub dinte.

Care sunt cauzele îmbolnavirii pulpei dentare?

  • Cariile dentare – cele foarte profunde, lăsate netratate pe termen lung. Atunci când sunt netratate, bacteriile care au produs caria vor continua să erodeze materialul dintelui până vor ajunge la nerv.
  • Traumele externe – fracturi sau fisuri în smalț, sau ca urmare a unui traumatism suferit la nivelul unui dinte sau al gingiei pot afecta nervul și îi pot provoca, în timp, moartea.
  • Obturații coronare (plombe) întinse – între plombă și nerv rămâne o porțiune destul de îngustă de material dentar, după curățarea cariei. Presiunea din timpul mestcatului duce, în timp, la tumefierea și infecția nervului.

Simptomele afectării pulpare pot include durere la masticație, durere la contactul cu alimente sau lichide fierbinți sau reci, și dulci sau acre, durere spontană temporară sau permanentă, inflamație gingivală, închiderea la culoare a dintelui, etc.

În cazul în care nu se intervine la timp durerile se pot agrava, mergându-se până la formarea unui abces purulent sub gingie. Dacă dintele a suferit distrucții avansate sau infecția este extrem de severă și se consideră ca un tratament endodontic ar eșua, extracția dintelui poate rămâne singura opțiune de tratament. În cazul anumitor leziuni apicale cronice (chist dentar, granulom dentar), uneori se poate apela și la rezecția apicală.

Un tratament endodontic corect se desfașoara pe parcursul mai multor etape, cum ar fi:

  • Îndepartarea pulpei dentare atât din camera pulpară cât și de pe canalele radiculare
  • Curățarea, prepararea și sterilizarea camerei pulpare și a canalelor radiculare cu ace endodontice specifice și soluții de irigare
  • O medicație specifică poate fi plasată pe canalele radiculare pentru câteva săptamâni. Aceasta este o etapă opțională și este cu atât mai importantă cu cât infecția pulpară este mai severă
  • Ultima etapă a oricărui tratament endodontic este obturația de canal sau obturația radiculară. Această procedură presupune sigilarea canalelor radiculare cu materiale de obturație specifice, care previn infecțiile.

În clinica noastră, tratementele endodontice se realizează cu aparatură și cu materiale de ultimă generație: Microscop endodontic , apex locator, cu ajutorul căruia se măsoară exact lungimea canalului, sistem rotativ de lărgire a canalului, diga dentară etc.

RETRATAMENTUL ENDODONTIC

Retratamentul endodontic este un tratament de canal efectuat pe dinți care în trecut au fost tratați endodontic și obturați pe canal. Cel mai des, se apelează la retratament endodontic în cazul în care tratamentul endodontic inițial a eșuat sau a dezvoltat complicații.

Cea mai importantă cauză a eșecului endodontic este reinfectarea canalelor radiculare cu bacterii din cavitatea bucală.

Printre cauzele eșecului tratamentului endodontic se numară:

  • Infiltrații apărute de-a lungul obturației de canal, datorită fracturii coroanei, apariției cariilor secundare sau dezvoltării proceselor patologice parodontale marginale.
  • Curățarea mecanică și chimică incompletă a canalelor radiculare. Acest lucru se poate datora anatomiei complicate a rădăcinilor sau instrumentării defectuoase. Canalele radiculare trebuie preparate, curățate și dezinfectate pe toată lungimea lor până la vârful rădăcinii.
  • Realizarea unei reconstrucții coronare inadecvate.
  • Fractura radiculară cauzată de pivot.
  • Obturație de canal incompletă: obturația radiculară nu umple întreg spațiul canalului radicular sau nu este suficient de densă și de compactă.
  • Accidente procedurale : instrumente fracturate în timpul tratamentului, perforarea unei rădăcini în timpul manoperei etc.

Procedeul clinic constă în îndepărtarea în totalitate a obturației de canal veche de pe toate canalele radiculare, iar apoi tratamentul urmează pașii unui tratament endodontic clasic.

Retratamentul endodontic este o intervenție stomatologică deosebit de pretențioasă ; rata lui de succes este mai mică decât în cazul tratamentului endodontic inițial. Din acest motiv, dacă distrucția dintelui este avansată sau infecția osoasă prea severă este mai bine să se recurgă la extracția dintelui.