Profilaxia dentara este ramura stomatologiei care isi stabileste drept obiectiv prevenirea afectiunilor dentare sau diminuarea complicatiilor care pot surveni in cazul unei afectiuni preexistente. Indeplinind un dublu rol, aceasta ramura a stomatologiei devine importanta atat pentru oamenii care deja sufera de pe urma unei boli parondontale, insa si pentru pacientii care doresc sa isi mentina in parametri optimi sanatatea orala.
Exista trei categorii de factori care pot influenta aparitia unei afectiuni dentare. Primul este factorul de natura infectioasa, reprezentat de microbii si bacteriile care se gasesc in placa dentara. In lipsa acestui factor negativ, probabilitatea de a deveni victima unei boli parodontale scade semnificativ. Cel de-al doilea factor este cel alimentar. Consumul excesiv de zaharuri si carbohidrati determina un proces amplu de fermentatie acida, in cadrul caruia bacteriile din cavitatea orala actioneaza asupra zaharurilor, transformandu-le in acizi.
La randul lor, acizii rezultati cauzeaza aparitia cariilor dentare. Un ultim factor este cel de natura genetica, ilustrat de duritatea smaltului si a dentinei. Daca pacientul este inzestrat cu aceasta particularitate, atunci probabilitatea ca dantura lui sa fie afectata cu usurinta scade drastic. Pentru ceilalti pacienti, clinica noastra ofera multiple metode de profilaxie, care actioneaza pe una sau pe mai multe categorii de factori.
Controlul periodic. Majoritatea afectiunilor evolueaza fara a manifesta, in prealabil, foarte multe simptome dureroase. Din aceasta cauza este putin probabil ca pacientul sa identifice boala intr-o faza incipienta. Pentru nu incuraja progresul cariilor sau al bolilor parodontale, specialistii nostri va recomanda sa mizati pe controalele regulate la stomatolog. In cadrul unui control periodic exista probabilitatea ca medicul stomatolog sa observe anumite anomalii la nivel gingival sau orice alte simptome care prefateaza instalarea unei boli parodontale.
Controlul devine cu atat mai important cu cat situatia clinica o cere, lucru care se aplica in cazul pacientilor care au suferit in trecut interventii chirurgicale sau restaurari dentare. Evaluarea constanta a tesuturilor orale si depistarea precoce a unor simptome reprezinta primii doi pasi pe care medicul ii poate aplica pentru un diagnostic la timp.
Igiena orala. Dintre metodele de profilaxie, igiena orala poate fi considerata cea mai importanta pentru preventia sau evolutia unei boli. Argumentul consta in placa dentara care se acumuleaza la nivelul dintilor dupa masa, iar daca ea nu este indepartata eficient si la momentul potrivit, atunci se va transforma in tartru dentar, supragingival si/sau subgingival. Reprezentand rezultatul placii dentare maturate, tartrul poate fi identificat cu usurinta de un medic stomatolog specialist prin folosirea unui instrument denumit sonda dentara si indicator de placa bacteriana.
Tocmai din aceasta cauza, principalul obiectiv al igienei orale este acela de a indeparta cat mai eficient placa dentara, astfel incat ea sa nu se depuna in zonele vulnerabile. De altfel, in societatea actuala exista o sumedenie de metode prin intermediul carora pacientii pot mentine un grad optim de igiena la nivel bucal, precum periajul regulat si corect ( minim de doua ori pe zi) , folosirea atei dentare ,clatirea cu apa de gura dupa periaj si folosirea dusului bucal.
Detartrajul. Printr-o inspectie minutioasa, specialistul din clinica noastra va evidentia depunerile de tartru, care sunt incurajate mai ales pe suprafetele dentare inferioare. Explicatia se traduce prin secretia abundenta a glandei sublinguale, care este mai vascoasa si mai calcaroasa. Cu ajutorul instrumentelor sonice sau ultrasonice, placa dentara calcifiata este indepartata atat din regiunea subgingivala, cat si supragingivala, fara ca procesul sa fie unul dureros pentru pacient.
Periajul profesional. Scopul acestei proceduri de profilaxie este acela de indepartare a reziduurilor care persista dupa detartraj, dar si a pigmentatiilor neobisnuite aparute pe suprafata structurilor dentare. Instrumentul mecanic folosit pentru aplicarea pastei cu o concentratie optima de fluor este micromotorul. Avand in vedere faptul ca este recomandat bianual, periajul profesional trebuie sa fie insotit de o igiena orala exemplara pentru a oferi rezultatele asteptate.
Sigilarea molarilor si premolarilor. Aceasta procedura de profilaxie vizeaza santurile si fosetele existente in structura unui molar sau premolar, ele fiind regiunile greu accesibile in timpul periajului. Prin sigilare, medicul stomatolog aplica materiale compozite speciale