shutterstock_1194023887-(4)

Informatii utile

Recuperarea aparatului dento-maxilar este posibila prin intermediul acestei ramuri medicale, stomatologii specialisti ocupandu-se cu diagnosticul, tratamentul si reabilitarea functiei orale la pacientii carora le lipsesc dintii. Cu ajutorul unei proteze dentare, fixe sau mobile, fiecare pacient in parte isi va recapata abilitatile masticatorii, particularitatile fizionomice sau abilitatile de deglutitie. In scopul refacerii arcadelor dentare, specialistii din clinica noastra pun la dispozitie tratamente protetice personalizate in urma examinarilor clinice, a radiografiilor si a modelelor de studiu.

Este important sa initiati un tratament protetic pentru ca lipsa unui dinte va poate influenta in ansamblu sanatatea orala. Migrarile dentare, involuntare de altfel, vor genera numeroase tulburari in timpul procesului de masticatie prin infaptuirea unor contacte anormale intre dinti.

Exceptand tulburarile de masticatie, pacientul se va confrunta cu tensiuni la nivelul musculaturii, ori articulatiilor. Avand in vedere spatiile retentive care se creeaza in momentul pierderii unuia sau mai multor dinti, pacientul se poate confrunta cu alte afectiuni parodontale, cauzate de imposibilitatea de a igieniza corespunzator zonele libere. In cele mai multe cazuri, primele simptome ale unei boli pardontale se traduc prin inflamatiile la nivel gingival. Sensibilitatea arcadei, predispozitia molarilor si premolarilor la cariere, tocirea smaltului dentar si reabsorbtia osoasa reprezinta alte motive pentru care ar trebui sa consulatati un medic specialist in protetica dentara.

Clinica noastra va pune la dispozitie servicii complete de protetica dentara, iar implementarea acestora vizeaza, in egala masura, atingerea unui obiectiv functional si estetic.

Protezele dentare fixe pot fi de doua feluri, respectiv unidentare si pluridentare. Primele structuri sunt cunoscute sub denumirea de coroane, in timp ce protezele fixe pluridentare se mai numesc si punti.  Fiind ancorate prin procesul de cimentare sau insurubare, coroanele sunt alese pentru tratarea pacientilor care sufera de pe urma unui singur dinte pierdut, coroana reusind sa le refaca morfologia. Alaturi de coroanele dentare, pacientii mai pot apela si la fatetele ceramice palatinale sau vestibulare, fie din considerente estetice, fie pentru a-si recapata echilibrul anatomic.

Coroanele şi majoritatea punţilor dentare sunt dispozitive protetice fixe. Spre deosebire de dispozitivele mobile, ca protezele, pe care le puteţi scoate şi curăţa zilnic, coroanele şi punţile sunt cimentate de dinţii naturali sau artificiali existenţi şi pot fi scoase doar de către medicul dentist.

Coroana  dentara este o piesa solida realizata in laboratoarele de profil din materiale speciale, precum acrilatul, compozitul, zirconiul ori ceramic, fiecare structura in parte avand plusurile si minusurile sale. In timp ce suportul de zirconiu si ceramica este unul foarte stabil si natural ca aspect, acrilatul sau compozitul reprezinta materiale care pot fi folosite, mai degraba, pentru lucrarile care nu au un caracter permanent. De asemenea, ceramica pe structuri metalice este preferabila pentru ca ofera rezistenta dintilor dispusi in zonele laterale, insa prezinta dezavantajul lipsei de transluciditate.  Functionand precum un dinte natural omolog, coroana dentara ajuta la conservarea anatomiei faciale, astfel incat pacientul sa nu sufere de pe urma atrofiei osoase, care ii poate oferi un aspect imbatranit, dar nici de pe urma zambetului imperfect.

Puntile dentare, pe de alta parte, reusesc sa suplineasca lipsa mai multor dinti (spatiu edentat) , ele fiind ancorate pe dintii regasiti in vecinatatea edentatiei. Breşele edentate, formate prin căderea dinţilor, creează o tendinţă de rotaţie sau de migrare a dinţilor rămaşi spre spaţiul liber, rezultând o ocluzie anormală. Dezechilibrul cauzat de lipsa dinţilor poate evolua către afecţiuni gingivale şi disfuncţia articulaţiei temporomandibulare .coroane

 

 

Protezele dentare sunt lucrări protetice mobile pentru suplinirea dinţilor lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali, şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât înainte.

Există două tipuri de proteze dentare: totale şi parţiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi tipul care vi se potriveşte, în funcţie de numărul de dinţi care trebuiesc înlocuiţi .

Protezele dentare mobile sunt recomandate in contextul in care pacientul sufera de o edentatie mult mai avansata, care deja nu mai poate fi solutionata cu ajutorul puntilor dentare. Protezele totale sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor, care se fixează pe gingii. Baza protezei superioare acoperă palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are formă de potcoavă pentru a nu stânjeni limba.

Protezele sunt executate intr-un laborator dentar, pe baza amprentei individuale. Medicul dentist va determina care dintre cele 2 tipuri de mai jos vi se potriveşte cel mai bine.

  • Proteza totală
    O proteză totală imediată se inserează imediat după ce sunt eliminati dintii restanti, iar ancorarea se realizeaza cu sprijinul structurilor osoase si mucozale. (Inainte de extractia dintilor  medicul dentist a luat măsurile şi a făcut mulajul maxilarului la o vizită anterioară.) Avantajul protezei imediate este că nu vă lasă un timp îndelungat fără dantură, însă dezavantajul este că trebuie recăptuşită in laborator sau in cabinetul stomatologic la câteva luni după inserţie. Aceasta din cauză că osul se remodelează pe măsură ce se vindecă, iar proteza îşi pierde stabilitatea.
  • Proteza parţială
    O proteză parţială se sprijină pe un cadru metalic ataşat la dinţii naturali rămaşi. Uneori este necesară restaurarea coronară a dinţilor naturali, pentru a servi ca sprijin  pentru proteză. O astfel de proteza poate fi aplicata cu sprijinul unor dinti restanti, insa acestia vor fi ulterior indepartati pentru a nu avea un efect negativ asupra igienei orale. Astfel, protezele dentare scheletate si telescopate puse la dispozitie de specialistii nostri in protetica vor avea rezultatele asteptate. Protezele parţiale constituie o alternativă mobilă a punţilor dentare.

Ultima tehnica de protetica, dar si cea mai avansata in societatea contemporana, este cea pe baza de implanturi.