odontologie

Informatii utile

Cea mai frecventa cauza care conduce la pierderea dintilor este caria dentara. Caria reprezinta un proces distructiv, cronic, fără elemente inflamatorii, ale structurilor dure dentare ( smalţul dentar, dentina şi cementul dentar),iar netratarea la timp a acesteia poate conduce la pierderea iremediabila a unui dinte.

Conform studiilor, caria este principala cauza pentru care pacientii se prezinta la medicul dentist. De aceea, ramura stomatologica numita “odontologie” este atat de populara in cadrul clinicilor, specialistii din acest domeniu ocupandu-se cu profilaxia, diagnosticul si tratamentul cariilor si al durerilor dentare.

Caria dentara poate aparea pe orice suprafata a dintelui, exceptand latura care se gaseste in interiorul osului alveolar. Caria dentara afecteaza circa 90-98% din populaţie şi se manifestă prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori, printre care amintim: bacteriile de la nivelul cavităţii orale, igiena orala precară, aportul scăzut de fluor, alimentaţia (consumul crescut de alimente bogate în zahăr), fumatul, stresul şi multe alte cauze. Adulţii sunt expuşi în special la pericolul aparitiei cariilor dacă suferă de gură uscată, o afecţiune datorată scăderii fluxului salivar.

De regula, caria dentara apare lent, iar in faza incipienta nu determina simptome, iar acestea apar destul de tardiv, decat în momentul în care caria se află deja într-un stadiu destul de avansat de evoluţie. Tocmai din acest motiv, indiferent de locul unde apar, cel mai bun mod de a le depista şi trata înainte de a se agrava este indicat să mergeţi periodic la cabinetul medicului dentist pentru un consult stomatologic. Vizitele regulate la cabinet pentru o curatare profesionala (detartraj), previn aparitia cariilor dentare sau le depisteaza devreme, inainte sa se agraveze.

Majoritatea persoanelor însă ajung la dentist abia în stadiu avansat, când apar:

– durerile dentare (cel mai comun simptom) – infectia sau iritarea pulpei dentare produce de obicei durere
– respiratie urat mirositoare si gust neplacut in gura
– dinţii prezintă coloraţii negre, maronii sau gri pe anumite suprafeţe etc
– dinte fracturat sau sensibil la presiune
– sensibilitatea la rece, cald sau dulce.

Astfel de simptome ar trebui să pună în alertă pacientul, Ignorarea acestora duce iremedibil la avansarea bolii şi chiar pierderea dintelui.

În funcţie de stadiul de evoluţie, există mai multe tipuri de carii, şi anume:

  • Carii în şanţuri şi fosete (tipul cel mai frecvent întâlnit, atât la copii cât şi la adulţi, localizate de obicei pe suprafaţa ocluzală a dinetelui)
  • Carii pe suprafeţe netede (se formează pe suprafeţele laterale (interdentar) ale dinţilor)
  • Carii radiculare (apar în special la persoanele în vârstă sau la cele cu boală parodontală activă,unde gingia se retrage şi lasă rădăcina dintelui expusă în cavitatea bucală). Rădăcina dintelui nefiind acoperită de smalţ, acesta se poate caria foarte uşor.
  • Carii secundare sau marginale (se formează între dinte şi obturaţie)
  • Carii recurente sau recidive (apar sub obturaţii şi sunt descoperite prin intermediul radiologiei dentare).