EXTRACȚIA DENTARĂ – se realizează prin îndepartarea unui dinte sau a unui rest radicular din cavitatea orală folosind instrumentarul și tehnicile specifice acestei manopere. Această manoperă este indicata în momentul în care un dinte este :
- fie compromis fiind foarte deteriorat și orice metodă de salvare sau recuperare a acestuia este incertă,
- fie cu multiple leziuni carioase,
- fie cu infecție periapicală și atunci dintele nu poate fi menținut pe arcada dentară prin tratament de canal sau alte intervenții chirurgicale,
- fie afectat de traumatisme,
- fie dintele a provocat procese inflamatorii extinse și severe cum ar fi: abcese, chisturi sau sinuzite,
- fie dintele este cuprins în formațiuni tumorale maligne ce urmeaza a fi tratate prin radiații ionizate,
- fie dintele este sever afectat de parondontopatie ce prezintă mobilitate accentuată și resorbție avansată a osului alveolar.
In mod cert extracția dentară a anumitor dinți poate fi efectuată și la indicația medicului specialist ortodont în vederea aplicarii corecte a unui aparat ortodontic.
Extracțiile dentare trebuiesc realizate de către un medic specialist cu experiență ,după examinarea clinică și radiologică a dintelui ce urmează a fi extras, țiinându-se cont în același timp și de afecțiunile locale și generale ale pacientului, din cauza accidentelor si complicațiilor ce pot surveni atât în timpul intertervenției cât și postoperator. Contraindicațiile absolute ale extracției dentare sunt reprezentate de infarctul miocardic mai recent de 6 luni și leucemia acută.
Extracția dentară poate presupune și tehnica separației interradiculară, tehnică indicată la dinții pluriradiculari. Această metodă este cel mai des utilizată atunci când radiologic se observă că dintele prezintă rădăcini divergente, atunci când există distrucții coronare extinse, atunci când în timpul manevrelor de extracție se produc descimentari sau fracturi coronare sau corono-radiculare sau atunci când avem extracția molarilor temporari la care există un risc mare de smulgere a mugurelui dintelui permanent, acesta fiind prins între rădăcini.