poza de perete

Informații utile

Etapa finală a tratamentului ortodontic, după îndepartarea aparatului dentar, este numită contenție.

După terminarea tratamentului ortodontic odată ce aparatele dentare sunt îndepărtate, poate apărea recidiva (dinții si maxilarele au tendința de a reveni la poziția inițială), motiv pentru care trebuie purtat un aparat de contenție (menținere) a rezultatului.

Aparatul dentar de contenție sau retainer-ul este dispozitivul pe care medicul ortodont îl recomandă in etapa finală a tratamentului ortodontic după îndepărtarea aparatului fix. Are rolul de a menține alinierea corectată a dinților în timpul fazei active a tratamentului si de a stabiliza poziția dinților de la sfârșitul tratamentului. După îndepartarea aparatului fix când dinții sunt aliniați si poziționati corect este nevoie de o perioadă de timp ca țesuturile gingivale și osoase din jurul dinților să se reorganizeze pentru ca noua poziție a dinților să fie una stabilă.

De aceea purtarea aparatului de contenție este o etapă la fel de importantă ca și faza activă a tratamentului ortodontic. Retainerul se poartă un anumit număr de ore pe zi, o anumită perioadă de timp. Aceste reguli și durata tratamentului vă vor fi explicate de medicul ortodont, ele depinzând de gravitatea anomaliei dento-maxilare initiale cât și de calitățile osului și ale gingiilor. Durata de purtare poate varia de la câteva luni până la câțiva ani în cazurile complexe și în funcție de vârsta pacientului.

Purtarea necorespunzătoare a aparatelor de contenție poate duce la mișcări dentare nedorite și poate necesita reluarea tratamentului. Doar fiind foarte conștiincios în purtarea contenției puteți păstra rezultatul obținut!

TIPURI DE APARATE DE CONTENȚIE

Aparatele de contenție pot fi mobile sau fixe. Dispozitivele mobile se pot purta doar în timpul nopții, în timp ce acelea fixe trebuie purtate in permanență, pâna la finalizarea tratamentului.

Aparatul de contenție fix – Retainer colat este reprezentat de o sârmă lipită pe interiorul celor șase dinți frontali inferiori (incisivi și canini). Deși trebuie purtat non-stop, nu este vizibil, cum se întâmplă cu majoritatea aparatelor dentare.

Aparatul mobil de contenție – Reteiner mobil si gutieră transparentă

Retainerul mobil:  se realizează in laborator de tehnică dentară, folosindu-se acrilat transparent sau colorat. Este confecționat dintr-o parte acrilică și așezat pe bolta palatină, putând fi ajustat să mute dinții continuu cu ajutorul unui arc adaptat la suprafața externă a dinților.

Gutiera transparentă: este realizată dintr-un material plastic foarte subțire de 1 mm , fiind transparentă, comodă și având un aspect similar aparatelor Invisalign. Un dezavantaj al acestui tip de retainer este faptul că nu este foarte rezistent, având în vedere materialul din care este confecționat, frecvent fiind necesară înlocuirea cu unul nou.

În general, dinții de sus sunt fixați cu un retainer tip gutieră, în timp ce dinții de jos sunt menținuți în poziția corectă cu un retainer colat (din sârmă). De asemenea ,se recomandă  să se efectueze vizite la medicul ortodont de doua ori pe an pentru menținerea rezultatelor tratamentului ortodontic.