Fațetele dentare reprezintă un domeniu special al esteticii dentare. Spre deosebire de albire, care modifică doar nuanța dinților dumneavoastră, fațetele dentare constituie o modalitate elegantă de a vă îmbunătați zâmbetul. Fațetele dentare ceramice constituie o metodă modernă de restaurare a unor anomalii de culoare(discromii), poziţie(malpoziții), formă și volum a dinţilor frontali, care joacă un rol important atât în procesul de masticaţie (dinţii frontali intervin în tăierea alimentelor) cât și în estetică.
INDICAȚII PENTRU FAȚETE DENTARE
- Dinții fisurați sau fracturați doar la nivelul coroanei dentare (fără implicarea rădăcinii sau a unei porțiuni mari din coroana dentară). Fisurile din smalț se colorează în timp, devin inestetice si creează pacientului disconfort atunci când acesta consumă lichide și alimente reci sau fierbinți.
- Malpoziții dentare ușoare și incongruențe dentare moderate (înghesuiri sau spațieri).
- Dinții cu malformații congenitale (dinți nanici sau dinți temporari persistenți).
- Dinții cu modificări coloristice (discromii) ,care pot să apară din multiple cauze precum: igiena orală precară menținută timp îndelungat, consumul unor alimente și băuturi colorate( vin, ceai, coca-cola), fumatul, unele componente ale apelor de gură (apele de gură cu clorhexidină), extirparea pulpei dentare sau îmbătrânirea fiziologică a dinților.
- Dinți cu obturațiimari, debordante ce generează disconfort estetic etc.
Contraindicații pentru fațetele dentare:
- Carii multiple și extinse care impun îndepartarea unei cantități mari de țesut dur dentar
- Boala parodontală activă
- Rapoarte ocluzale nefavorabile
- Abraziune dentară accentuată
- Bruxismul (scrâșnirea dinților) este o contraindicație relativă, fiind însa obligatorie purtarea unor gutiere de protecție pe perioada nopții
- Igienă orală deficitară
- O cantitate de smalț necorespunzătoare sau insuficientă
Fiind realizate din ceramică (porțelan) , fațetele sunt total fizionomice, acestea translucid, astfel că, atunci când lumina este captată de dinte, fațeta are o luminozitate și transluciditate naturală. Ceramica dentară prezintă o bună biocompatibilitate, de aceea faţetele pot fi plasate atât supragingival cât şi subgingival, fiind într-o bună relaţie cu parodonţiul marginal.
Având o grosime foarte redusă, fațetele necesită șlefuirea unei cantitați foarte mici de smalț . Acest procedeu nu necesită timp de recuperare putându-vă relua activitățile cotidiene. De asemenea, riscurile sau efectele secundare sunt minore. Pacienții pot avea o sensibilitate a dinților după procedură, deși în general aceste simptome nu sunt prezente.
Rezultatul este uimitor. Dinții dumneavoastră vor avea culoarea, dimensiunea și forma dorită.
Fațetele dentare sunt foarte rezistente și au o durată de viața mare, circa 10-15 ani. Pentru a le menține într-o stare foarte bună este necesar să păstrați o igienă orală riguroasă, periaj de 2 ori pe zi, obligatoriu ața dentară, iar din 6 în 6 luni trebuie să vă prezentați la stomatolog pentru o evaluare a calității tratamentului și pentru un periaj profesional.