Sunt ultimii dinți care apar pe arcadele dentare și erup, de regulă între 17 și 25 de ani. Frecvent, spațiul în care acești dinși erup este limitat și din acest motiv pot erupe în poziții anormale. In procent semnificativ, molarii de minte pot rămâne în incluzie osoasă totală sau parțială, adică molarul este retenționat parțial sau în totalitate în osul alveolar, producând incongruențe (înghesuiri) la nivelul celorlalți dinți, cât și alte probleme ale aparatului dento-maxilar.
În timpul erupției pot apărea complicații septice, denumite pericoronarite ce se pot complica prin infecții ale țesuturilor moi, osului, luând dimensiunile unui abces, pot determina afectarea carioasă și migrarea dinților vecini, nevralgii dentare sau tulburări motorii de tipul contracturilor musculare sau trismus (deschiderea limitată a gurii).
Ca și frecvență, molarii de minte inferiori sunt mai des afectați de incluzia dentară.
După examenul clinic și radiologic se stabilește diagnosticul și atitudinea terapeutică corectă. Se recomandă extracția molarilor de minte atunci când arcada dentară nu este suficient de mare pentru a permite eruperea molarilor într-o poziție normală, ceea ce poate face mușcatura, mestecatul sau vorbitul dificil. De asemenea, se recomandă extracția atunci când molarii sunt erupți doar partial ,deoarece fiind poziționați într-o zonă foarte greu de igienizat dezvoltă carii sau afecțiuni gingivale. Uneori, se poate recomanda extracția molarilor de minte înainte de realizarea unui tratament ortodontic.
Dacă molarul de minte este erupt pe arcadă, iar clinic și radiologic nu se constată anomali de poziție și dezvoltare se poate opta pentru extracția simplă sau păstrarea lui pe arcada dentară.
În cazul molarilor de minte incluși osos se va realiza odontectomia. Este o tehnică chirurgicală ce constă în extracția dintelui inclus, asociată cu excizia de mucoasă și țesut osos care-l înconjoară, pentru a asigura accesul. Dificultatea intervenției depinde de:
- profunzimea la care este ancorat dintele
- densitatea osoasă
- forma și dimensiunea dintelui și a coroanei
- raportul dintelui cu formațiunile anatomice de vecinătate (canalul mandibular, ramul mandibulei, sinusul maxilar, molarul de 12 ani).