poza de perete

Informații utile

Membrana PRF (Platelet-Rich Fibrin)

Poate fi considerată un material de vindecare autolog. Această tehnologie reface un ţesut afectat de 7 ori mai repede decât vindecarea naturală. Şi-a dovedit eficienţa mai ales în tratamentele cu implanturi dentare, reducând semnificativ perioada de vindecare dintre etapele chirurgicale și în cazul urgențelor stomatologice.

Cum se obţine membrana? Înaintea unei intervenţii chirurgicale, se recoltează o doză mică de sânge de la pacient, acesta este centrifugat şi astfel plasma este separată de concentratul trombocitar, ducând la formarea unei membrane naturale.

PRF (Platelet Rich Fibrin)= plasma care conține trombocite bogate în fibrină

Reprezintă metoda avansată de obținere a membranelor de vindecare din plasma bogată în trombocite și folosirea lor în intervențiile chirurgicale stomatologice.

PRF este o matrice autologă de fibrină bogată în trombocite și factori de creștere, obținută dintr-o probă de sânge a pacientului recoltată înaintea procedurii chirurgicale. După recoltare, proba de sânge este centrifugată o singură dată .Produsul astfel obținut poate fi preparat sub formă de membrană sau dop, în funcție de necesitatea din cadrul intervenției respective.

Factorii de creștere din membranele PRF sunt eliberați treptat timp de 7 zile, iar acțiunea lor duce la o vindecare rapidă încă din primele zile după intervenția chirurgicală (prima fază). Aceste membrane previn infecțiile post-operatorii și s-a dovedit că au un rol osteo-inductiv, adică grăbesc formarea de os, stimulând angioneogeneza (formarea vaselor de sânge noi) și implicit aportul de factori nutriționali și de vindecare.

Aplicabilitatea membranei PRF în chirurgia dento-alveolară este foarte extinsă, aducând avantaje majore intervențiilor de implanturi dentare, lifting sinus , extracții dentare, tratamentul afecțiunilor parodontale și contribuind semnificativ la vindecarea post-operatorie.

Pentru implanturi dentare: inserarea imediat, post-extracțional a unui implant combină vindecarea post-extracțională cu faza de osteointegrare a implantului. În plus, limiteaza resorbția osoasă și reduce riscul apariției perforărilor vestibulare și dehiscențelor.

Pentru intervențiile de lifting sinus: densitatea și rezistența PRF (din punct de vedere mecanic si chimic) pot ajuta structurarea grefei osoase, mai ales în cazul zonelor protejate precum sinusul maxilar.

Membranele PRF pot fi folosite în amestec cu materialul de grefa osoasa pentru a stimula fixarea celulelor pe biomateriale sau în cadrul intervențiilor de inserare a implanturilor dentare.

Avantajul tehnicii PRF față de alte tehnici de concentrare a factorilor de vindecare constă în faptul că doar materialul propriu pacientului (sângele) este folosit în obținerea biomaterialului, fără să se adauge nici o altă substanță în eprubeta recoltată. Membranele PRF nu conțin compuși chimici.