poza de perete

Informații utile

Cui se adresează aparatul dentar fix?

Atât adolescenților, care nu mai pot beneficia de terapia cu aparate mobile, întrucât au încheiat creșterea scheletală, cât și adulților.

Varianta de aparat fix este recomandată azi de ortodonția modernă datorită faptului că poate trata cu succes afecțiuni precum: poziții defectuoase ale dinților( malpozițiile), înghesuiri sau spațieri dentare, arcade înguste, dezvoltate incomplet sau disproporționat una față de cealaltă, realizează o ghidare mai bună a forțelor și cu ajutorul său obținem rezultate foarte bune într-un timp mai scurt. De asemenea, in cazul adulților, tratamentul ortodontic poate fi extrem de util și în situația în care o persoana are un dinte lipsa, iar spațiul respectiv poate fi închis prin migrarea dintilor „din spate”, astfel încât sa nu se șlefuiască dinții adiacenți pentru o punte dentară, sau să nu se insere un implant dentar. Cu alte cuvinte, persoana în cauză va avea numai dinții săi naturali, care nu se pot compara ca rezistență și funcționalitate cu nicio lucrare dentară sau implant.

Cum acționează aparatul dentar fix?

Aparatele dentare fixe acţionează prin exercitarea unei presiuni asupra dinţilor, care au ca efect deplasarea dinţilor în poziţiile dorite, pe baza unor procese dinamice – resorbţie şi apoziţie osoasă. Prin aceste două procese de remodelare osoasă (dispariţia unei cantităţi de os şi depunerea unei noi cantităţi, în zone dirijate de sensul aplicării presiunilor), se va modifica poziţia rădăcinilor dentare în alveole, iar dinţii vor fi aliniaţi armonios. Aparatul dentar fix acționează continuu asupra dinților întrucât, odată pus, el nu poate fi îndepărtat de către pacient.

Aparatenle dentare fixe sunt alcătuite din următoarele elemente principale :

Bracketurile – reprezintă elementele caracteristice a aparatelor dentare si se amplasează pe suprafaţa frontală sau linguală a dintelui, având rolul de a transmite informație arcului ortodontic care trece prin ei. Pot fi confecţionate din metal, ceramică sau safir . Bracketurile sunt cimentate pe suprafaţa dintelui cu un material adeziv.

Arcul ortodondic– este reprezentat de un fir subţire de sârmă ce trece de la un bracket la altul aplicând presiune pe fiecare dinte, determinand astfel deplasarea (îndreptarea) dinților . Este confecţionat din oțel sau dintr-un aliaj de nichel-titan.

Ligatura – are rolul de a menţine arcul ortodontic pe fiecare bracket. Ligatura poate fi metalică sau din material elastic ( de obicei se folosesc cele elastice, sunt mai flexibile şi nu irită gingia). Este cunoscută şi ca “o-ring” şi se schimbă cu fiecare vizită la ortodont.

Tipuri de aparate dentare fixe:

Aparat dentar fix metalic –  Avantaje si Dezavantaje:

  • Este recomandat pentru corectarea anomaliilor dentare sau dento-maxilare
  • Este rezistent, nu se fracturează fiind un aparat cu care se lucrează ușor
  • Rezultatele tratamentului se văd într-un timp mai scurt
  • În cazul în care, pe parcursul tratamentului, se desprinde accidental un bracket de pe suprafața dintelui, acesta poate fi relipit foarte ușor
  • Costuri mai mici in comparație cu celelalte aparate ortodontice fixe
  • Este vizibil
  • Poate fi personalizat pentru fiecare pacient în parte cu ajutorul elasticelor (ligaturi) colorate în funcție de preferințele fiecăruia, făcând designul acestuia mai vesel, unic, astfel experiența purtarii aparatului devine una distractivă ( în special la pacineții copii, și nu numai)

Aparat dentar fix ceramic –  Avantaje si Dezavantaje:

  • Este recomnadat persoanelor cu cerințe estetice mari.
  • Este discret, fiind foarte puțin vizibil. Este realizat din ceramică policristalină, material ce imita culoarea dintelui, fiind fie albe opace, fie transparente.
  • Brackeții de ceramică sunt mai puțin rezistenți la șocuri comparativ cu brackeții de metal,putându-se fractura sau sparge mai ușor.
  • Sunt mai voluminoși decat brackeții metalici, deoarece pentru a avea rezistența ceramica are nevoie de grosime.
  • Nu iși modifică culoarea sub acțiunea diverșilor coloranți alimetari, datorită suprafeței uniforme, care nu permite acumularea plăcii bacteriene. In schimb, elasticele își modifică culoarea, însa acestea pot fi schimbate de fiecare dată in cadrul controlului periodic.
  • În cazul în care, pe parcursul tratamentului, se desprinde accidental un bracket de pe suprafața dintelui, acesta nu poate fi relipit.
  • Tratamentul  poate dura uneori mai mult față de situația utilizarii unui aparat metalic pentru ca fricțiunea dintre ceramica bracket-ului si arcul ortodontic este mai mare.
  • Un preț mai mare in comparație cu aparatele metalice.

Aparat dentar fix Safir –  Avantaje si Dezavantaje:

  • Aparatul dentar din safir reprezintă, în momentul de față, alternativa modernă când vine vorba un aparat dentar confortabil si eficient.
  • Este discret, este aproape invizibil,chiar dacă se ”lipește” pe fața vestibulara a dinților. Brackeții sunt realizati dintr-un cristal transparent (Safir), compatibil cu smalțul dinților.
  • Este facil de purtat și mult mai confortabil. Brackeții de safir cu care lucram sunt șlefuiți astfel incat să aibă margini netede,rotunjite pentru un comfort cât mai mare al pacientului.
  • Este la fel de rezistent ca și un aparat metalic. Brackeții din safir prezintă pe spatele lor microgranule de zirconiu, ceea ce îi conferă aparatului din safir capacitatea de a se fixa extrem de puternic pe dinte.
  • Nu se colorează, nu își modifică culoarea sub acțiunea diverșilor coloranți alimetari. Brackeții aparatului dentar Safir rămân incolori pe tot parcursul tratamentului, datorită structurii microcristaline și a suprafeței lor uniforme, care nu permite acumularea plăcii bacteriene.
  • Un preț mai mare in comparatie cu aparatele metalice sau ceramice.